Kablosuz Yönlendiricinizi (Modem) Parolayla Nasıl Korursunuz?

 Kablosuz Yönlendiricinizi (Modem) Parolayla Nasıl Korursunuz?



Yönlendirici güvenliği son yıllarda çok gelişti, ancak kendinizinkini daha güvenli yapabilmek için atabileceğiniz adımlar hala var.

YÖNLENDİRİCİNİZ, belki de evinizdeki en önemli alettir. Gelen ve giden tüm trafiği kontrol eder, tehlikeli hiçbir şeyin girmediğinden ve hassas hiçbir şeyin dışarı çıkmadığından emin olmak için bir nöbetçi görevi görür. Ev Wi-Fi ağınıza ve bu sayede tüm telefonlarınıza, tabletlerinize, dizüstü bilgisayarlarınıza ve daha fazlasına erişimi kontrol eder. Uzak bir bilgisayar korsanı veya kapı komşunuz olsun, bir başkası bu ağa erişim kazanırsa, bu cihazları tehlikeye atmak hızlı bir iş olabilir.

Bunu akılda tutarak, yönlendiricinizi güvende tutmanız çok önemlidir. İyi haber şu ki, bu adımlar çok zor veya zaman alıcı değil ve riskinizi önemli ölçüde azaltacaklar.

Bu ipuçları, yönlendiricinizin ayarlarına erişmenizi gerektirir; bu, genellikle bir IP adresi girerek web tarayıcınız aracılığıyla veya şanslıysanız telefonunuzdaki bir uygulama aracılığıyla yapabilirsiniz. Bu ayarları nasıl bulacağınızdan emin değilseniz, yönlendiriciyle birlikte gelen belgelere bakın veya yönlendiricinizin marka ve modelini kullanarak hızlı bir web araması yapın.

Şifrenizi Değiştirin

Yönlendiricinize erişimi korumak için WPA2 güvenliğini kullanmalısınız, bu da esasen her yeni cihazın bağlanmak için bir parola göndermesini gerektirir. Bu, hemen hemen her yönlendiricide varsayılan olarak etkindir, ancak cihazınızda etkin değilse, yönlendirici ayarlarından açın.

Wi-Fi şifresini düzenli olarak değiştirmek iyi bir fikirdir. Evet, bu, tüm cihazlarınızı yeniden bağlamanız gerektiği anlamına gelir, ancak aynı zamanda gizlenen istenmeyen ziyaretçileri de tetikler. Yönlendirici ayarları paneliniz size bağlı cihazların bir listesini vermelidir, ancak yorumlaması zor olabilir.

Ayrıca, birçok kişi varsayılanları olduğu gibi bıraktığından, yönlendirici ayarlarına erişmek için gereken parolayı değiştirmenizi de öneririz- bu, varsayılanları bilen veya bunları tahmin edebilen birinin yönlendiricinizi yeniden yapılandırabileceği anlamına gelir. Herhangi bir şifrede olduğu gibi, tahmin etmeyi çok zor ama unutmayı imkânsız hale getirin.

Bu parola ayarları, yönlendirici ayarları panelinde oldukça belirgin bir şekilde görüntülenmelidir ve yönlendiriciniz daha yeni bir modelse, seçtiğiniz yeni parolaların tahmin edilmesi çok kolay veya kaba kuvvet uygulanıyorsa uyarılar alabilirsiniz. Çok geçmeden WPA2, daha fazla kurulum ve unut güvenliği sunan WPA3'e yol açacak, ancak o zamana kadar Wi-Fi şifre güvenliğine çok dikkat edin.

Donanım Yazılımını (Bellenim) Güncel Tutun

Yönlendiriciniz, esasen yönlendiricinin yaptığı her şeyi kontrol eden, bellenim adı verilen düşük seviyeli bir yazılım çalıştırır. Ağınız için güvenlik standartlarını belirler, hangi cihazların bağlanabileceğine ilişkin kuralları tanımlar vb.

Bazı daha modern yönlendiriciler arka planda kendilerini güncellerler, ancak sahip olduğunuz model ne olursa olsun, bellenimin güncel olduğundan emin olmak her zaman önemlidir. Bu, en son hata düzeltmelerine ve güvenlik yamalarına sahip olduğunuz ve henüz keşfedilen herhangi bir istismara karşı korunduğunuz anlamına gelir.

İşlem yönlendiriciden yönlendiriciye değişir, ancak parola ayarlarında olduğu gibi, yönlendiricinizin donanım yazılımını güncelleme seçeneğini yönlendirici kontrol panelinde bulmak çok zor olmamalıdır. Sıkışırsanız, yönlendirici belgelerine veya web'deki resmi destek sitesine bakın.

Şanslıysanız, süreç otomatik olacaktır; hatta genellikle bir gecede gerçekleşen bir ürün yazılımı güncellemesi her uygulandığında telefonunuzda uyarılar alabilirsiniz. Şanssızsanız, üreticinin sitesinden yeni bellenimi indirmeniz ve yönlendiricinizi ona yönlendirmeniz gerekebilir. Eğer öyleyse, kesinlikle ekstra çabaya değer.

Varsa Misafir Ağı Kullanın

Yönlendiricinizin sözde konuk ağı yayınlama seçeneği varsa, bundan yararlanın. Adından da anlaşılacağı gibi, misafirlerinizin ağınızın geri kalanına (Sonos hoparlörlerinize, dizüstü bilgisayarınızdaki paylaşılan klasörlere, yazıcılarınıza vb.) erişmelerine izin vermeden bir Wi-Fi bağlantısına erişim izni verebileceğiniz anlamına gelir.

Arkadaşlarınız ve aileniz kılık değiştirmiş bilgisayar korsanları gibi değil, ancak birincil ağınızda onlara izin vermek, istemediğiniz bir dosyaya erişebilecekleri veya yanlışlıkla size sorun çıkaran bir ayarı değiştirebilecekleri anlamına gelir. Ayrıca, eğer gizliliğiniz konusunda da sorun yaşıyorsanız gizliliğinizi korumak için ücretsiz VPN'ler. Bu sayede IP’niz gizlenere tam anlamıyla bir gizliliğe ulaşmış olursunuz. İzniniz olmadan ağınıza gizlice erişmeye çalışan birinin önüne başka bir hız tümseği koyar; misafir ağına girebilseler bile, diğer ağınızın kontrolünü ele geçiremezler. Cihazlar veya yönlendiriciniz.

Yönlendiriciniz, ana ağınızın SSID'sini (temel olarak cihazlarınız Wi-Fi taradığında görünen ağın adı) gizleme seçeneğine sahip olmalıdır. Ziyaretçiler bu ağı göremiyorsa, ona bağlanamazlar, ancak ne dendiğini bildiğiniz için ona cihazlar ekleyebileceksiniz. (Emin değilseniz, yönlendirici ayarlarınızda listelenir.)

Uzaktan Erişim, UPnP ve WPS'yi Devre Dışı Bırakın

Birçok yönlendirici, evinizin dışından uzaktan erişimi kolaylaştırmak için tasarlanmış özelliklerle birlikte gelir, ancak yönlendiricinize başka bir yerden yönetici düzeyinde erişime ihtiyacınız yoksa, bu özellikleri genellikle yönlendirici ayarları panelinden güvenle kapatabilirsiniz. Ayrıca, çoğu uzaktan erişim uygulaması onlarsız iyi çalışır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik de Evrensel Tak ve Çalıştır özelliğidir. Oyun konsolları ve akıllı TV'ler gibi cihazların sizi birçok yapılandırma ekranında gezinmeden web'e erişmesini kolaylaştırmak için tasarlanan UPnP, yönlendiricinizin güvenlik ayarlarına üst düzey erişim sağlamak için kötü amaçlı yazılım programları tarafından da kullanılabilir.

Uzaktan erişimi ve UPnP'yi açık tutmak sizi birdenbire internetin en kötüsüne maruz bırakmaz, ancak mümkün olduğunca güvende olmak istiyorsanız bunları kapatın. Ağınızdaki bazı uygulama ve cihazların bunlara bağlı olduğu ortaya çıkarsa, çok fazla endişelenmeden özellikleri tekrar etkinleştirebilirsiniz.

Ayrıca Wi-Fi Korumalı Kurulumu devre dışı bırakmayı da düşünmelisiniz. WPS'nin iyi niyetleri vardır, bir düğmeye basarak veya bir PIN koduyla yeni cihazları bağlamanıza izin verir, ancak bu aynı zamanda yetkisiz cihazların erişim kazanmasını da kolaylaştırır; sayısal bir PIN'i kaba kuvvet uygulamak, alfasayısal bir paroladan daha kolaydır. Özellikle ihtiyacınız yoksa devre dışı bırakın.

10 Yorumlar

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Roblox Hileleri Dolandırıcılık Haberleri